Hvorfor er renten så høj på et forbrugslån?

Det er offentligt kendt, at renten på forbrugslån er høje. Det gælder særligt for de låneudbydere, der låner penge ud online som fx kviklanet.dk. Her er det ikke ualmindeligt, at debitorrenten er over 100%. Men hvorfor er den så høj? Det kan du blive meget klogere på i denne artikel.

Låneudbyderne løber en stor risiko

Udbyderne af online forbrugslån løber ofte en noget større risiko i forhold til bankerne. Kravene er lavere, og der kræves sjældent en høj indkomst for at blive godkendt til lånet. Den højere risiko afspejler sig også i de renter og gebyrer, der er for lånet. De er nemlig generelt højere end bankernes, der ikke løber den samme risiko ved deres forbrugslån. Her kræves der ofte en høj månedlig indkomst, hvilket der sjældent gør hos udbyderne af forbrugslån online. Her er der ikke engang krav om fast indtægt hos nogle udbydere.

Du skal ikke stille sikkerhed for forbrugslånet

Hos nogle udbydere har du mulighed for at låne op til 400.000 kroner uden at skulle stille sikkerhed eller få nogle til at kautionere. Det er endnu en årsag til at renterne bliver højere. Du behøver hverken at eje bil eller hus for at få lov til at tage et forbrugslån, hvis du vælger en af de online udbydere. Låner du penge i banken, skal du som regel gennem flere samtaler, fremlægge dit budget og så videre. Det skal du slet ikke online, hvor du blot skal udfylde en ansøgningsformular, som du kan være heldig at få svar på med det samme.

Fremtiden for online forbrugslån

Hvis udviklingen inden for online forbrugslån fortsætter i de kommende år, vil lånene blive billigere og billigere. Der er nemlig stor konkurrence på markedet for kviklån, og dermed presser udbyderne hinanden på både gebyrer og renter. Udgifterne er stadig høje, men de er blevet markant mindre, end de var før i tiden. Om der er et marked for online forbrugslån om 5 år er også op til staten at vurdere.

Låneformen møder meget kritik fra politikere, forbrugeråd og så videre. Det er for dyrt, og der er for mange danskere, der kommer galt afsted. Om 5 år vil vi nok ikke se online forbrugslån i samme form som nu, men der vil helt sikkert være nogle særdeles attraktive lånemuligheder online. Hvordan markedet udvikler sig, afhænger i den grad også af bankerne. Bliver de hurtigere til at behandle ansøgninger, vil de have en stor konkurrencemæssig fordel på grund af lavere gebyrer og renter.